Консултация за ПКС

Публикувана на: 17.09.2010, от jsp
Кoментари:6

Здравейте колеги, необходима ми е консултация по следния казус: учител има ІІ ПКС по физика, ІІ-ра специалност математика и допълнителна специализация учител по информатика и ИТ. Признава ли се степента на ПКС, ако работи на длъжност "учител по математика и ИТ. Ако може някой да ме насочи към нормативни документи, където се регламентира това признаване на ПКС и какво е решението.

Коментари 6

24.11.2012 melisa701

Profile

Здравейте. През м. октомври защитих ІІ ПКС в ДИПКУ- Ст. Загора. Донесох уверение в училище с номер на протокол, подпис и печат.. Ръководството отказва да ми начисли увеличение на заплатата, защото това не било официален документ. Искат диплома. Но в ДИПКУ ги издават след 4-5 месеца. Кажете ми има ли основание училището ми? Към кого да се обърна за сведение?

20.10.2010 pacipet

Profile

Полученото ПКС важи и за преквалификацията. Аз имам II ПКС за учител по математика, но след това се преквалифицирах за учител по Информатика и ИТ и в момента работя като учител по ИТ, но парите за II ПКС пак ги получавам. В училището е имало и други като мен, да работят по преквалификацията си, но не губят сумите които се изплащат за съответното ПКС. Това трябва да го знаят касиерите в училищата.

19.09.2010 kremlina

Profile

можете да звъннете в учебен отдел и да проверите в ДИУУ, но мисля, че не се признават, това са различни предмети

18.09.2010 lussi

Profile

user: dmantarova

Ако искате да имате ПКС за учител по ИТ трябва да започнете пак от 5ПКС, но вече за специалност ИТ.
Знаете ли, и аз мислех така и отидох да си подам документи за 5 ПКС. Разбира се, носех и свидетлството за 4пкс за начален учител. Оказа се, че не може два пъти да кандидатстваш за една и съща степен. Писах лично писмо на професор Стефанова -директор на ДИУУ. Ето и нейният отговор:

"Благодаря за това, че се интересувате и посещавате сайта на ДИУУ! Разчитам го като знак на доверие към нашите дейности и че ги оценявате.

Можете да продължите своето професионалноквалификационно развитие с подготовка за придобиване на ІІІ ПКС в направлението ИТ. Всяка присъдена ПКС е валидна, независимо от това в кое направление е придобита.

Моля, ориентирайте се в Наредба № 5 относно начина и реда за придобиване на ІІІ ПКС. След това можете да се обърнете към нас с молба за включване в следдипломна професионалнопедагогическа специализация. По-конкретно е добре да се обърнете към секретаря на катедра „Природонаучни и технологични дисциплини” госпожа Нина Кожушкова – в сайта ще намерите нейния имейл.

Въпросът за възнаграждението за ПКС моля да адресирате до работодателя си. ДИУУ няма компетентности и правомощия, свързани с трудовоправни отношения в училище.

 

Желая Ви приятна и полезна ваканция и Ви очакваме в наша програма за придобиване на ІІІ ПКС в областта на ИТ.

 

С уважение,

Проф. д-р М. Стефанова"

 

 

17.09.2010 dmantarova

Profile

 В документа за съответното ПКС пише за каква специалност се отнася. Ако е за начален учител то ви се признава ако работите като такъв. lussi може да защитите 4ПКС, но пак за начален учител, а не за учител по ИТ. При подаване на документите от обучаващата организация изискват съответните документи от училището, в което работите за да е ясно дали съответното ПКС е за съответната специалност. Ако искате да имате ПКС за учител по ИТ трябва да започнете пак от 5ПКС, но вече за специалност ИТ.

17.09.2010 lussi

Profile

Здравейте! Какво значи признава ли се? Пред мен стои същият казус. Начален учител бях с 4ПКС. Преквалифицирах се - учител по ИТ 5-8 клас. Мога да запиша специализация за 3пкс по ИТ, но за 4 пкс не получавам възнаграждение.