софтуер за седмично разписание

Публикувана на: 20.01.2010, от sunylaz
Кoментари:6

Колеги,

Моля, който има представа къде да намеря софтуер за седмично разписание, да ми се обади веднага!

Директорите спешно търсят такова нещо. Който има опит с такъв софтуер, моля да го сподели с мен!

Чувала съм, че работата по седмичното разписание, получено след такъв софтуер, е същата ако не е бил използван той.

Вярно ли е това?

 

Коментари 6

09.05.2010 mihaela_p

Profile

 Относно софтуер за седмично разписание мога да ви препоръчам продукта Седра http://www.sparks-bg.com/sedra.html аз изготвям седмичното разписание с него и съм много доволна. Работя в МГ и предвид огромния брой паралелки в училище и използването на една сграда от две училища мисля, че това е един от най - добрите продукти на пазара. Платен е но сумата не е голяма и може да се покрие от училищния бюджет. Автоматично генерира седмичното разписание  като има опции за оптимизация. Дава възможност за ръчна корекция на седмичното разписание и най - важното е, че автоматично изчислява процентите за натовареността на паралелките по дни и седмици. Използва се  в доста училища, прави си експорт на данните към други приложения и може да се използва както за деца от 1 до 8 клас така и за гимназиалните курсове. Много бързо и лесно става изготвянето на седмичното разписание, може да си поиграете повече ако наприер се опитате ръчно да понамалите свободните часове на колегите, но един ден е достатъчен за изготвянето му. ( ако сте начинаещи ще ви е необходимо малко повече времеSmile  ). От всички проучени от мен продукти мога да кажа, че този е най - добрия за момента на пазара. Съжалвам, че пиша толков късно по темата, но поне ще имате време и възможност да помислите за септември! Желая Ви успех!

Изготвянето на седмичното разписание ми се плаща допълнително,колеги заложено е в КТД.

22.01.2010 nkehayov

Profile
Колега, Трудно ми е да давам съвети. Правя програми от 1984 година до днес. Писал съм ги в началото на ръка с молив и гумичка. Сега ползвам компютърна програмка, която съм разработил самостоятелно на базата на натрупания опит. Ползвам ексел с неговите възможности за бърза проверка и контрол. Не казвам, че всичко е автоматизирано. Пак се работи на ръка - размествам с мишката, но съм заложил достатъчно контроли за да следят за дублиране и правилност. Спазвам определена методика и разписанието не ми е проблем- все едно решавам судоку. Относно делението на паралелките на групи ексел е чудесен помощник. Продуктът, който съм създал не е чак толкова гениален, че да пляснеш с ръце и да стане разписанието. Все пак намалява неколкократно времето за изработване.

22.01.2010 sunylaz

Profile

Колега,

      Тъй като имате повече опит в материята, какво ще ми препоръчате? Да ползвам ли програма за седм. разписание като база и после да нагласявам на ръка, или да не ползвам такава програма изобщо и всичко да правя на ръка?

     Като имате прдвид, че някои часове са по двойки - напр. по И и ИТ и то с половината клас?

     Чудя се какво да кажа на директора, който ме натовари и да проуча?

 

 

 

 

 

22.01.2010 nkehayov

Profile
Работил съм с aSc Timetables . Наистина генерира разписание, но има недостатъци- например трудно подрежда часовете по деден предмет в две или повече паралелки от еди и същи клас да бъдат в един ден, както и да има поне два дни интервал между часовете от един и същи предмет. напримерна мен ми се е случвало- математика в а и б клас в различни дни. Колегите се оплакват, че трудно се организират по този начин, особено ако се случи празничен или неучебен ден и изгубят урок в а клас, докато в б клас напримерне го губят. така се натрупва изоставане в годишните разпределения. Освен това трудно се пренареждат часовете съгласно Наредба №24.

22.01.2010 sunylaz

Profile

 Колежките изготвят седм.разп. за 10-ина, 15 дни за 36 паралелки за 2 смени от 1-12 клас с външни лектори и часове в МУЦТПО.

Търсим по-бърз начин, затова се интересувам...

Какво ще кажете за програмата aSc Timetables - тя също не е българска и не отчита изискванията на РИОКОЗ, но поне като начална база може ли да се използва?

21.01.2010 nkehayov

Profile

 Наистина има софтуер, но е лицензиран (тегли се от руски сайтове). Работили сме с него. Аз лично не съм очарован от качествата му, защото не може да подреди часовете съгласно условията на наредба №24 за здравните изисквания. Зануждите на нашето училище съм разработил собствен продукт в ексел, като ползвам формули за контрол. Работи се ръчно по определена методика и се постига 100% удовлетворяване на здравните изисквания.  В училището ни за 28 паралелки разписанието го изготвям за 3-4 дни при нормален работен ден, средно отделям около 4 часа.