" На учителя...с любов..."

Публикувана на: 04.10.2008, от radivdani
Кoментари:138

   Гледахте ли филма на BTV ? ...Zip it!....

   Ще ми се да благодаря на този репортер за този филм, защото се нагледахме на репортажи ,които унижават българския учител. Много истини казаха колегите , които са се включили в репортажа.

   Господин Вълчев, дано сте гледал този филм и дано си направите правилните изводи.

  Zip it!
 

Коментари 138

Влез за да коментираш
07.10.2008 tanq_boseva

Profile

Ще си позволя да цитирам една моя колежка от работата ми:"Дайте ми първо да възпитам родителите на децата,а после да възпитавам -децата им".Думите и още отекват в ушите ми... Явно ,трябва да направят училище и за родители,и за министри,и за още , и още куцльовци в тази България..току виж и държавицата ни вземе ,да направи някоя крачка- напред.

07.10.2008 margomalinova

Profile

 Много истина има в думите ти  Anikolova ..., , но не мога да се съглася с това , че

user: Anikolova

В училище се учи, а не се възпитава, за това просто там вече е късно.

НИКОГА не е късно.../може би малко позъкъсняло /

 Възпитанието  е част от обучението . И ако някои родители не го осъзнават  , то учителите трябва да го осъзнават, както впрочем и непедагога-журналист стигна до извода че "първо трябва да им привлечеш вниманието , за да можеш да ги обучаваш."

Трябва да споменем, че някои деца изобщо нямат родители-живеят в домове и те наистина се нуждаят от любовта на хората около тях., отзасриженост и наставления ...Т.е. от възпитание

И отново си права ,че

user: Anikolova

ние като учители не бива да забравяме, че просто трябва да сме последователни и да се отнасяме с учениците като със своите собствени деца - да ги обичаме и да им го показваме всеки ден, но и да сме последователни и сурови, когато това се налага
, Но

Това е основния метод на възпитанието , което означава , че преди всичко възпитаваме, а след това им даваме знания по учебните предмети.

Нещо повече , преподавайки всеки учител своя предмет и изисквайки по определени от него правила , той ги възпитава на отговорност, на... 

Учителят преди всичко учи учениците си за живота! 

 Както и ти си стигнала до извода , че

user: Anikolova

Учителят може да повлияе с авторитета, личността и интелекта си
, но не разбирам защо мислиш че невъзпитаните не се влияят от такива учители? На учителя  му е необходима  малко по- силна воля, увереност в собствените му ценности , за да  покаже на учениците  "кой командва парада".

Въпросът "Ти нямаш ли уважение към учителя?Аз съм учител и ти казвам..." ако не ме беше разсмял, бих казала че показва неосъзнаването на проблема..Учителя заслужава  такова уважение и отговор от  учениците.какъвто си е заслужилил и извоювал сам.

Уважението на " трудните деца " е по -ценно и е много по-радващо след години ., когато ги срещнеш, нещо което по-рядко се наблюдава от " възпитаните"

07.10.2008 zdravkop

Profile

Аниколова, коментарът ти е перфектен! Рядко съм чел толкова верни неща, казани от колега. Под 90 процента от казаното от теб мога да се подпиша с цялата си отговорност.

Не съм съгласен само с някои думи. Пишеш, че колегите, които отричат тази действителност, не са коне с капаци. Такива са, Аниколова, коне с капаци, щрауси със заровени глави в пясъка и т.н.! Сутринта ми идваше да вляза в телевизора и да я разнищя колежката по история- кухи фрази, избягване на конкретни отговори, извъртане, прехвърляне на вина- отвратителна беше. Това не е правилната позиция на колегите- като при чичко Сталин: има човек, има проблем, няма човек- няма проблем. Така и те се зомбират- всичко е наред, няма проблем! Отричането на проблемите не ги решава, а ги задълбочава.

Друго- помията биг брадър и други пошли предавания не били виновни. Те са част от причините за случващото се, може и малка част да са, но са част. Тук опираме до масмедиите и техния морал и пример, и по- скоро пълната липса на морал и добрия пример. Всичко се измерва с пари, а не с това колко знаеш и колко можеш. Имаш ли пари, не ти трябва да знаеш и да си интелигентен. Нямаш ли пари- ти си никой. Това е ежедневното послание, което бълват телевизиите. И децата попиват катадневно отрова- бавно, но сигурно. Хората на запад отдавна са разбрали каква сила е телевизията, трябва да го разберем и ние, умните хора.

07.10.2008 mimi57

Profile

  Нямам думи! Образованието е отражение на действителността!

07.10.2008 Anikolova

Profile

Разбира се, че не навсякъде е така, може би действително много колеги не могат да разпознаят в репортажите своето училище и своите ученици, затова не бързайте да ги наричате "коне с капаци". Това просто е тяхната истина. Но явно тези неща съществуват и за всички ни е добре да се опитаме да се преборим преди "чумата" да е обхванала всяко едно училище в България. Вярно е, че факторите в образователната система са повече от един и видяното е следствие от комбинацията им. Учителите в съзнанието на родителите са като скали, непроклатими и смели - хора, които могат и трябва да се справят с всяка една ситуация в училище. Визирам реплики от рода на: "Как учителят допуска учениците да се държат така?". Истината е, че има ситуации, които само супермен би могъл да овладее /всъщност и в това не съм сигурна:-)/.

След 10 години в училище мога да споделя следното: Учителят може да повлияе с авторитета, личността и интелекта си само на онези, които знаят какво е авторитет и ценят чуждата индивидуалност и интелект. Има ученици, които не могат да бъдат повлияни в отрицателна посока нито от свои съученици, нито от външни изкушения, непознати за тях до този момент. Това са деца, идващи от стабилна семейна среда - от дом, където те са били изслушвани, обгрижвани /но не единствено с помощта на банкноти и подаръци/ и където родителят е възпитавал с личен пример и лично присъствие. Тези деца са като скали, а не ние. Те имат нужда от нас само, за да им помогнем да не се отклоняват от своя път, да видят в нас още една опора. Убеждението ми като родител е, че нищо , ама абсолютно нищо, не може да изличи следите от моето ефективно и правилно възпитание, а негативните външни фактори са предизвикателства, с които бихме се справили, ако имаме стабила почва под краката си. Всичко друго са оправдания. Не мога да обвиня "Биг брадър", чалгата, интернет и други неща за това, че аз като родител не съм създал тази здрава основа на детето си. Готова съм като майка на две деца да се подпиша под това си твърдение и никога няма да си позволя да прехвърлям върху друг своята отговорност. В училище се учи, а не се възпитава, за това просто там вече е късно. Който разчита на училището да попълни съществени дефицити във възпитанието на детето му или да го обгрижва вместо него, рано или късно ще изживее тежка семейна драма. Надявам се това да се случва на все по-малко хора. А ние като учители не бива да забравяме, че просто трябва да сме последователни и да се отнасяме с учениците като със своите собствени деца - да ги обичаме и да им го показваме всеки ден, но и да сме последователни и сурови, когато това се налага. Възпитаните деца знаят, че обичта е и отговорност. Онези, които не го знаят, ще страдат повече в живота или ще нараняват хората около себе си. Дали всички родители са наясно с това?

07.10.2008 tanq_boseva

Profile

Въпросът е зададен,но отговор едва ли ще има.Днес гледах малка част от сутрешният блог на БТВ,отново имаше прехвърляне на отговорността за получилата се ситуация.Малко тези,псевдо дебати,ми омръзнаха.Толкова много говорят,а нищо не казват.

07.10.2008 Eli_83

Profile

  Ъ..това ми изглежда написано малко наизуст! Не виждам защо наличието на компове, нета да прави, така че да сме отглеждани като тамагочита! Винаги е имало открития в науката, за предишните е можело да се кажа, че са били разглезени, защото са имали касетофони, телевизори, на по-предишното поколение пък са им пуснали за първи път ток.....важвото е как ще бъдат използвани тези придобивки! Нета може да бъде и много полезен, но и доста деградивен! А плейстейшъни...е имало от много, много отдавна още, телевизионни игри е имало още преди 20, 25 години, та те вече са на изчезване, никой не е заблуден, за да си купи такова нещо, след като има компове! А и си мисля, че репортерът се справи добре като педагок!Smile

  Ха-ха..а за стипендиите щели да се вдигат уж....та като ни ги изплатят наведнъж в края на срока...ехе..цели 150 лева ще вземем, в случай че ги вдигнат де!

  Сега на пощенската кутия на БТВ се изпращат масово сцени на насилие и какво ли още не, заснети по училищата! Повечето с побои между момичета...родители признават, че преместват децата си в други училища, заради тези проблеми, а дори част от тях стават частни ученици, защото не могат да понасят вече да бъдат малтретирани! Проблемът го има..за съжаление! Единствено не ми харесва фактът, че не можахме тук да разгърнем темата по една или друга причина! Наложи се някак си цензура над реалността в училище! Скоро написах "защо ли виждам твърде малко съвпадения между това, което се пише тук и ставащото по училищата"! Всъщност трябваше, ние като вид медия, да спечелим доверието на тези родители, които сега пишат на БТВ и изпращат заснети материали! Но важното е, че въпросът бе поставен остро..макар и от друго място!

07.10.2008 radivdani

Profile

   Прииска ми се да ви постна мнението на един ученик/чка /поне за такъв/а се представя/, което постнах от един друг форум:

 

 

"

На тея индивиди от репортажа очеизвадно им липсват първите седем. Положението определено не е така навсякъде. По дяволите, та аз съм в забутаната провинция и си мислех, че уча в немай-къде си разхайтено училище. Сравнени с онези индивиди все едно сме в детската градина и сме наказани да седим с ръцете зад гърба.
Важно е да се отбележи, че репортера няма педагогическо образование. Но няма и нещо вътрешно - няма подхода. Като дете с баба и майка учителки съм научила, че един учител, за да задържи вниманието на 20-те говеда в класа трябва да го носи в себе си. Нагледен пример - учителя ми по физика и химия незнайно как успява да накара 26 кипящи от енергия и жадни за дивотии 15-16 годишни да седят достатъчно мирно и да слушат ... органична химия. И дори да я разбират донякъде. А в ... биология да речем - жена, прехвърлила 50-те, живееща явно още в годините на социализма, смята че има учителски авторитет. И се оповава на него и мисли че внася ред с изтърканата фраза "Ученици, моля ви, по местата." С молене не става.
Децата, родени и расли през прехода сме изключително пренаситени. Видяли сме всичко, някой си имат лични лаптопи, посетили сме повече места из Европа, отколкото из България. Като бяхме на 5 имахме тамагочита. Станахме на 7 и ни сложиха собствени телевизори в стаите. На 10 си получихме и GSM-ите. Едно по едно идваха и плейстейшъна, и компютъра, после и интернета... Бавно, малко по малко. Книгите на рафта постепено бяха изместени от "Windows XP", "C++ за начинаещи" и т.н. И всъщност ние сме отглеждани като споменатите по-горе тамагочита - лесна работа е, да е нахранено детето, да има достатъчно дрехи и пари, да му угаждаме на всяка прищявка, че поне да ни е спокойно. А и не е ли по-лесно да гледаш филма "Граф Монте Кристо", отколкото да прочетеш 1500 страници двутомна книга. И влизайки в училище ние се озоваваме в обстановката на неремонтирана от поне 20 години сграда, мизерни тоалетни, падаща дограма, разпадащи се чинове и забиващи компютри. Набиваме се в учители, които не искат да работят това, ние пък не искаме да учим това, дето те ни го преподават. И ето я картинка. И какъв ти стимул да се учи - у дома мама ще каже само едно "Браво!" и ще отиде да разбърка боба. Пък с тая стипендия, дето някой си я имат като дневни, е направо смешно.
Учителите и те какъв ти стимул за работа, освен пък като се види с какви идоти работят понякога е трагично  Tired .

Нямам си и на идея как може да се реши проблема. Само ще цитирам баща си: "Може пък да направят образованието поизборно. Който не иска - няма да учи. Ще има 2 изключително тъпи поколения. И после ще се усетя." Надявам се само да не е наистина това решението." 

07.10.2008 Eli_83

Profile

     Не съм настроена ретроспаективно!Smile От хилядите потребители Вие сте единственият човек, който има свалени постове, поради наличието на цинизми в тях!Smile Нали няма ВЕЧЕ да тъпчем на едно място и да си правим квалификации!Smile

     Що се касае до облеклото...да, този въпрос ме вълнува! Наистина трябва да има определени изисквания, но поне аз не мисля, че високите ботуши, мини жупите, големите обици или гримовете са нещо толкова извратено! Не виждам нищо лошо дрехите да подчертава женския чар и красота! Заемам средна позиция по въпроса-не подкрепям и изсулените дънки, качулките  и шапките по главите....

07.10.2008 pepinia

Profile

user: radivdani

pepinia, за този филм ли става въпрос?

 Сидни Поатие - На Учителя С Любов / Vbox7

Да,това е филмът.Макар, че винаги съм предпочитала книгата...Препоръчвам ви я.И тогава може би ще насочим вниманието си към същността на проблема.Защото докато в "нашия" вариант финалът е отворен и търси решение там е показан пътя за неговото решаване.За мен той е по -важен. 

Търси в Teacher.bg