детски или начален учител?

Публикувана на: 30.05.2009, от m_dimitrova
Кoментари:6

Здравейте, аз съм студентка специалност предучилищна и начална училищна педагогика. Тази специалност не ми беше от първите желания, но сега съм доволна, че уча именно това. Много обичам децата, а и нещата, които учим са сравнително лесни и достъпни. Още не сме започнали с практиката, засега ходим само на наблюдения и съм доста раздвоена- в детска градина или в начално училище? Къде е по-лесно? То лесно няма и двете работи са отговорни, но в детската градина трябва да си голям актьор, да ти идва отвътре да увличаш и забавляваш децата, а и трудът май е доста повече.. Докато в началното училище нещата са някак по-организирани (поне според мен), имаш учебна програма, имаш учебници, учиш урока и го преподаваш.. Някак не играеш този "цирк" както в детската градина, а на мен това хич не ми се отдава, т.е. по-срамежлива съм и не толкова общителна, но предполагам всичко ще дойде с опита, защото аз определено искам да бъда учителка!!! И все пак към хората с опит- според вас къде е по-лесно в детската градина или в началното училище?

 

Коментари 6

06.08.2014 qnislav

Profile

можели някой да ми каже в какво училище трябва да се запиша и доло-горе с какъв успех мисля че моя е  отличен но за всеки случеи а аз искам да съм за 1-4 клас                                                            

моля пишете на емаил: qni9@abv.bg

или на скаип:qnislav.qnislav1                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             благодаря предварително 

26.07.2009 emma

Profile

Лесно няма никъде! В ДГ работата е много отговорна, защото опазваш живота и здравето на децата ( та ние сме с тях повече време, отколкото са с родителите си). Ообучението в ДГ също заема централно място, но ако детето днес не запомни нещо, после или утре и в други ден и т.н. имаш възможност да го повтаряш и показваш, докато даденото нещо бъде разбрано и запомнено. В началното училище не е така - задачата на началните учители е много по -отговорна, е не че в ДГ не е така, но е много важно как ще предадеш материала на децата, как ще запалиш пламъка на желанието за развитие и научаване на нови и нови неща. В училище със съвременните програми няма време за преговор на материала, та камо ли за повтаряне. Всъщност какво значение има, ако си решила наистина сериозно да се заемеш с учителската професия, без значение в ДГ или в училище, то с течение на времето ще се научиш да правиш цирк по всяко време(цирка е цялото ни образование и ПУП и НУП), дори няма да се замисляш как да го направиш и какво да кажеш, просто всичко ще ти идва отвътре, така че избери това, към което те тегли сърцето. УСПЕХ! БЪДИ СЕБЕ СИ И ЩЕ УСПЕЕШ! ДЕЦАТА ОБИЧАТ ДОБРИТЕ ХОРА, ПЪК БИЛО И ТЕ ДА СА БЕЗ ОПИТ! Дано младите хора започнат да се посвещават на учителската професия, защото иначе става страшно.....

26.07.2009 pipeta_6

Profile

Познавам много учителки преквалифицирани  от детски в начални,но след съкращение в училищата ,никоя не пожела да приеме предложено масто  като детска.

31.05.2009 irka

Profile
И двете специалности имат своите положителни страни. Първоначално като завърших университета започнах да търся работа като детска учителка, но никъде нямаше свободни места. Подадох си документите и в училищата, пък каквото сабя покаже. В един момент ми се обадиха от едно училище, че имат място за учител по музика и ако желая мога да започна. Навих се и така 3-4 години, защото на 4-тата се омъжих и спрях с музиката. През тези години работих на 80% от работната заплата....нередовен учител. Аз бях доволна, че съм на работа! Надявах се че птичето все някога ще кацне на рамото ми. Аз съм амбициозна и не се отказвам лесно от идеите си.След като родих и почти изтече майчинството изведнъж ме изненадаха с предложение в същото училище за начален учител - възпитател. Разбрах, че началното училище е моето призвание, въпреки че първата ми специалност е ПУП, защото по мое време не бяха слети и мислех, че на всяка цена трябва да стана детска учителка. Както се казва "Господ си знае работата!" Важното е да вземеш дипломата и да почукаш на няколко врати.

30.05.2009 Iv.Kalkandjieva

Profile
Мило момиче, винаги и за всичко има "първи път". Някога, в първите години след завършването бях толкова свита и стеснителна, че не можех да проведа спокойно едно занятие,ако някой ме наблюдава. Не можех да скрия треперенето на гласа си и по време на родителските срещи - толкова се притеснявах. През годините работа натрупах опит, добих увереност и самочувствие. А това се постига с обич към работата, с желание и упоритост, с амбицията да докажеш на себе си и на другите, че си добра. Критерият за това са резултатите и постиженията на децата и уважението, което ще почувстваш от родителите, когато видят малчуганите си знаещи и можещи. Някога и аз се лутах - начална или предучилищна педагогика, избрах предучилищната и не съжалявам за това. Макар, че четейки тук във форумите, пък и мое мнение е, че детските учители често ни приравняват с детегледачки. Този, който го прави, си няма никаква представа какво значи да поемеш едно 3-годишно дете, да влезеш в неговия детски свят, да го научиш на навици, да общува с деца и възрастни, да го образоваш според възрастта му и на 7 години да го изпратиш подготвено за първи клас в училище. Решението си е лично твое, но каквото и да решиш, просто докажи на себе си и на другите, че можеш. Ще се справиш, ще видиш! Успех!

30.05.2009 ksi2471

Profile

 И на двете места има положителни и отрицателни страни. Моят съвет е да се насочиш след дипломирането там, където се чувстваш себе си. Аз също съм завършила тази специалност, но в мен винаги с приоритет е била детската градина и именно за това насочих реализацията си там. Недей да се вслушваш много в съветите на другите, защото всеки ще говори от собствената си позиция. Просто избери това, което ще донесе на теб самата удоволствие от работата и удовлетворение.