Франция забрани мобилните телефони в училище

Публикувана на: 14.06.2018
Кoментари:1

Във Франция приеха закон за забрана на мобилните телефони в училище. Той ще влезе в сила от новата учебна година. Законът представлява изпълнение едно от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон. Наредбата има за цел да редуцира пристрастяването към интернет, както и онлайн агресията и влизането в порно сайтове. Новите правила ще повлияят на качеството на образователния процес, тъй като ще елиминират максимално възможността учениците да се разсейват.

Досега директорите на училищата във Франция имаха правото да изземват мобилните телефони от ученици при различни случаи. С решението, взето от долната камара, употребата на смартфони от деца става напълно забранена с изключение на спешни случаи.

Нарушителите ще бъдат санкционирани по очакван начин – в случай на неподчинение телефоните на учениците ще бъдат изземвани от тях и връщани на родителите. Повечето от учителите в републиката са доволни от още по-строгите мерки, които правителството предприе.

Според юристи обаче, конфискуването на мобилен телефон може да се смята за посегателство към лична собственост.

Източник: tvevropa.com


Коментари 1

Влез за да коментираш
15.06.2018 surf

Най-после една нормална новина. Това правило трябва да бъде въведено в целия Евросъюз - задължително. Колкото до г-жа Илиева, ако се забрани носенето на телефони в у-ще, тогава какво посегателство ще има? Ами ние с Вас като сме били в училище без телефони, по-лоши хора ли сме станали, по-глупави? Ако беше така днес нямаше да сме тези, които дават ум, а не получават:)

Коментари във Facebook