Ученици

Нови тестове ще показват дали децата са готови за училище

Тест, който определя готовността на детето за първи глас, се обмисля от МОН. Той няма да влияе върху приема в училище, а ще насочва учителите от забавачките към тези от възпитаниците им, които имат определени дефицити. „Тестът се състои от 42 тестови игрови ситуации, които поставят детето в една интересна и позната за него среда. То се забавлява по време на изследването”, каза в студиото на „Тази сутрин” авторът доц. Мария Трифонова от Института за изследване на населението и човека на БАН.

По думите й скрининг тестовете са разпространени в много западни страни, а даже и в България от края на 80-те. Тя посочи, че грешни отговори няма, но различните решения, предлагани от децата, ще носят различни точки за познавателното развитие. Скалата е разработена след изследване с 6000 деца.

Като цяло, целта е да се прецени как бъдещият първолак обработва информацията, дали формира категории и прости изречения, дали и използва бъдеще и минало време и т.н.

Ако дадено дете има специални образователни потребности, то механизмът по отношение на него е коренно различен, подчерта Васил Николов – председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

По думите му няма проблем тестовете да са по желание и да се използват в забавачките, но не бива да се допуска резултатите или даже участието да се обвързват с приема в училище.

Източник: btvnovinite.bg