Институции

Студентите могат да кандидатстват за стаж до началото на юли

Крайният срок, до който студенти и работодатели могат да се включат в проект „Студентски практики“ – фаза 1, е началото на месец юли 2018 г., съобщават от просветното министерство.

Тъй като необходимите 240 часа за практическо обучение в реална работна среда отнемат средно около 2 месеца на всеки практикант, то всички желаещи в рамките на предстоящите месец и половина трябва да направят своята регистрация за участие в информационната система на проекта на адрес https://praktiki.mon.bg/sp/. Те трябва да сключат своите договори не по-късно от началото на месец юли и да приключат своите практики най-късно до края на месец август.

До участие в проекта се допускат всички действащи студенти, вписани в Регистъра на действащите и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от МОН. Всеки студент има право да се включи в практиката веднъж в рамките на своето обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен (ОКС) „бакалавър“ и веднъж в рамките на обучението за придобиване на ОКС „магистър“. За успешно приключило се счита практическото обучение, проведено в реална работна среда в рамките на 240 астрономически часа. След приключването на практиката на студента се изплаща стипендия в размер на 480 лв. За менторите, които обучават студентите, също е предвидено възнаграждение.

Основната цел на проект „Студентски практики“ – Фаза 1, финансиран от оперативна програма „Наука и образование“, е да се увеличи практическата насоченост на висшето образование и да се засили гъвкавостта на завършващите висше образование спрямо динамиката на пазара на труда. Чрез него се създават условия за изграждане на стабилни партньорства между образователните институции и работодателите, което е от изключително важно значение за по-нататъшното развитие на икономиката на страната, посочват от МОН. По време на практиките в реална работна среда студентите получават нови знания, умения и компетентности по специалността, по която се обучават във висшето училище. Тези практически умения и компетентности все повече се търсят от работодателите, отколкото самата диплома, и помагат на младежите при търсенето и намирането на работа след завършване на образованието им.

Почти 100 000 потребители са се регистрирали в информационната система на проекта, като над 80 000 са студенти. От тях 42 200 студенти са със сключен договор за провеждане на практическо обучение, а 35 110 хиляди са студентите, приключили успешно своите практически обучения. 

Източник: segabg.com