Мнения

Зам.-министър Михайлова: Учениците и учителите са в основата на учебно-тренировъчните фирми

Учебните предприятия дават възможност за ранно професионално ориентиране. В учебно-тренировъчните фирми учениците развиват умения в реална среда за бъдещата си професия и придобиват предприемачески умения.

С тези думи заместник-министърът на образованието и науката откри 21-я панаир на тренировъчните фирми в Международния панаир в Пловдив. Тя посочи, че традицията е в основата на модернизацията, а в основата на успеха на този панаир са учителите и учениците, които със своята отговорност днес прокарват визията за бъдещето.

Тази година България за първи път е домакин на международното състезание за млади мениджъри, което е инициатива на Световната организация на учебните предприятия EUROPEN-PEN International. В него участват 121 предприятия на ученици и студенти от България, Люксембург, Румъния, Сърбия и Черна гора. Те развиват дейност в браншовете: финанси, храни и напитки, туризъм и хотелиерство, организация на събития, реклама, търговия със сувенири, играчки, облекла, бижута, козметика, автомобили, стоки за бита и книги, строителство и озеленяване, фармация, фотография, спорт, медии и други.

Международното участие е доказателство, че градим не само бъдещето на нашата икономика,  а бъдещето на света, каза Михайлова. Тя припомни, че всичко е започнало от едно училище, от една идея и един проект на няколко ученици с амбициозни учители.

Над 800 бъдещи мениджъри демонстрират умения, придобити в тренировъчни фирми. Участниците пресъздават реални бизнес ситуации – водят преговори, сключват сделки, извършват разплащания, макар и виртуални. Техните щандове впечатляват с оригинален дизайн и атрактивни презентации.

Учениците се състезават в 18 конкурса, сред които за: щанд, екип и професионално обслужване,  каталог и рекламни материали, уебсайт, презентация, най-добра банка, защита на интелектуалната собственост и сътрудничество с фирма ментор.

Източник: МОН