Институции

Обещано: Половината ученици до 7 клас – с шкафчета за 15 септември

Половината български ученици от 1 до 7 клас в страната ще имат шкафчета в училище, за да си прибират учебниците и да не им тежат раниците. Това обеща образователният министър Красимир Вълчев в кулоарите след участието си в парламентарния контрол. Доставките вероятно ще бъдат направени около лятото. Учениците от 1 до 7 клас са приблизително 450 000, каза министърът.

„Ние прогнозираме, че между 150 000 и 200 000 шкафчета ще бъдат закупени за тази година. В момента в част от училищата за част от учениците има шкафчета, така че не тръгваме от нула. Надяваме се есента да имаме шкафчета за половината ученици от първи до 7 клас“, заяви Красимир Вълчев. Най-напред ще получат парите за шкафчета онези училища, които са поискали най-малко пари.

„Разбира се, училищата могат да закупят шкафчета и на по-висока стойност, ако дофинансират от своите бюджети. Не е вярно, че малките училища няма да имат достъп, а големите училища ще имат“, отрече министърът предвид и по-малките бюджети на училищата с по-малко ученици. „Малките училища трябва да купят по-малко шкафчета, а и след промените в модела на финансиране някои малки училища имат повече финансови възможности, отколкото някои големи“, опонира той.

Източник: kanal3.bg