Институции

Някои специалности в Софийския университет могат да станат безплатни

Обмисля се напълно премахване на таксите в специалностите, които са нужни на обществото и държавата. Това обяви ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков пред Би Ти Ви. Думите му идват само седмица след като висшето училище обяви, че таксите за обучение по част от специалностите ще бъдат намалени за учебната 2018/2019 година. Това се налага заради все по-малкия интерес към тях.

По думите на Герджиков държавата започва със стимули да насочва студентите към по-непопулярни специалности. Той даде за пример природните науки, които били най-застрашени, и по-специално физиката, където има много малко специалисти. „Там се понижават таксите и се покачват стипендиите. Завършващите подобна специалност има какво да работят и държавата търси такива специалисти, защото те стават все по-малко“, допълни ректорът на Софийския университет.

Герджиков уточни, че висшето училище е взело под внимание всички препоръки на Сметната палата, която отказа да завери финансовия му отчет за 2016 г. Вече имало нов софтуер и всичко вече е съвсем различно. Той покани представители на Сметната палата да направят нов одит на финансовия отчет за въпросната година.

Източник: dnevnik.bg