Институции

Висшето образование да е безплатно при оставане на работа у нас?

Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Според представителите на бизнеса студентите трябва да получават кредити, които те да насочват към университета, където ще учат, и ако след завършване на образованието си работят у нас за определен срок, то те няма да връщат парите.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че предложението е обосновано от гледна точка на разходите за висше образование и връзката с пазара на труда. Той добави, че по въпроса ще има политически разговор. Вълчев допълни още, че подобен модел съществувал във Великобритания и се наричал „заеми с условни плащания“.

Идеята за безвъзмездно кредитиране на студенти е провокирана от липсата на млади специалисти в много области – като медицината. Веднага след завършването си те се насочват към страни от Западна Европа, а държавата инвестира през цялото време на обучението им, т.е. студентите не плащат за обучението си, а след това тези пари отиват като добавена стойност в държавата, в която студентът отива да работи, коментираха и от АИКБ. В момента има наредба, в която са разписани правила за осигуряване на безвъзмездни средства за лицата, учили публична администрация, които след това изберат за свое работно място държавна институция.

Източник: actualno.com