МОН алармира: 40% от учителите са пред пенсия

Публикувана на: 19.02.2018
Кoментари:2

 Снимка: канал 3

В следващите 8 години над 40% от българските учители предстои да излязат в пенсия. За това алармира зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР.

Според нея, въпреки че през последните години броя на младите педагози нараства, той не може да компенсира излизащите в пенсия. За преодоляване на недостига на учители е нужно да бъдат привлечени още млади хора, обясни Сачева. Тя препоръча учителската професия да се рекламира сред учениците, които сега са на 15-16 години. "Да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене", обясни Сачева. Тя коментира и резултатите от срещата между представители на министерството, общините, учителите и родителите, на която се обсъждаха мерки за предотвратяването на агресията в класните стаи.

Сачева обясни, че МОН е против задължително видеонаблюдение в детските градини и училищата. На същото мнение са учителските синдикати и някои от родителските организации. "По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се обединиха около това, че подобен тип мярка не само че не би била решение, а би била отваряне на "кутията на Пандора". Агресията и насилието, за съжаление, е феномен, който далеч не е само в образователната система. За съжаление, ние ежедневно сме свидетели на насилие и агресия дори в обичайните си човешки отношения", коментира Сачева. Тя припомни, че образователното министерство се ангажира да разработи антистресова програма за преподавателите.

Друга мярка е увеличение на заплатите и инвестиции в инфраструктурата. "Говорим за инвестиции повече от 600 млн. лв. в образователна инфраструктура, които ще бъдат недостатъчни за всички нужди. Трябва да си даваме сметка в какво време живее. Имаме много повече стрес, много повече конкуренция, динамика на информацията, сериозни проблеми в семействата.

В България има сериозен проблем с деца, чиито родители са в конфликт, деца на родители емигранти. Всички тези проблеми в най-голяма степен рефлектират именно в училището и като общество трябва да си даваме сметка, че очакваме от учителя да бъде свръхчовек и да компенсира всички тези дефицити", коментира Сачева.

Източник: standartnews.com


Коментари 2

Влез за да коментираш
19.02.2018 surf

Цифрата е занижена с 10% и това го има в предишни публикации по темата!!! Учителите в предпенсионна възраст са 50 и малко отгоре %...:)

19.02.2018 vihren55

Плавно намаляване на броя на децата в клас в прогимназия и гимназия,за да може учителят да има поглед над всяко дете.18 деца трябва да е таванът, за да се работи спокойно и с възможност за индивидуален подход към проблемните.Не само педагогически съветник, но и психолог, защото понякога проблемите са много специфични.Особено внимание към деца, отглеждани от баби или дядовци, с един родител или родители дългосрочно в чужбина. Трябва система и системна работа,духовенството също трябва да вземе участие във възпитанието на младите, а и на "старите", защото ние априорно сме христяни, но много често поведението на мнозина е дяволско.Сложни са проблемите и изискват търпение и много работа и на много хора, за да се постигне определен ефект...

Коментари във Facebook