Учители

Янка Такева предлага въвеждане на антистрес програми за учители

Образователното министерство, сдружението на общините, синдикатите и част от родителските организации са против задължителното видеонаблюдение в детските градини. За сметка на това обаче ще има краткосрочни и дългосрочни мерки за преодоляване на агресията, сред които и антистрес програми за учители. Това се разбра след среща в министерството, повод за която са случаи на прояви на насилие от страна на педагогическия персонал към деца в градините.

Столичната община ще отпусне финансиране за изграждането на видеонаблюдение в ясли и детски градини, където целият персонал и всички родители са съгласни. Според синдикатите обаче това нарушава личните права и разваля ценностната система на децата. От „Подкрепа“ планират протести, ако видеонаблюдението стане задължително. За протести, но заради липсата на камери, говорят и от Инициативния комитет за иновативно образование – единствената организация, която настоява за задължително видеонаблюдение в детските градини.

Идеята за антистрес програма е на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева и ще бъде реализирана като дългосрочна мярка, потвърди зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Засега не е известно какво ще включват програмите.

На този етап няма как да се намали броят на децата в яслените и градински групи заради липсата на материална база и педагози. След приема на деца със специални образователни потребности е масова практика в групите да има над 30 деца.

Източник: dnevnik.bg