Институции

МОН дава на прокурор помагало за първи клас

Министерството на образованието и науката ще подаде сигнал до прокуратурата, свързан с помагало по математика, в което има задача, в която се пита колко струва рокличката на момченце, съобщиха пред „Монитор“ от ведомството. На корицата на самото издание пише, че е одобрено от МОН, което не било вярно и именно заради това министерството ще сезира прокуратурата. Задачата в джендър стил се появи преди ден в социалната мрежа Фейсбук и предизвика вълна от възмущение от страна на родители.

Въпросното задание за първокласници гласи: „Панталонките на момченцето струват 10 лв., а блузката му е с 20 лв. по-скъпа. Колко струва роклята му?“ Към задачата има и илюстрация на русо момче. Заданието е част от помагалото „Курс по математика за 1 клас на издателство „Сънрей“ от 2018-а година. Оттам обяснили пред МОН, че ставало дума за техническа грешка и че вместо рокличка, трябвало да пише „комплект“, обясниха още от МОН. След като въпросната задача взриви Фейсбук, започна да се разпространява версията, че информацията е фалшива и всъщност в оригинала на задачата ставало дума за бебенце, а не за момченце. От образователното министерство обаче заявиха, че в новото издание от 2018-а година в задачата се пита за момченце, а „бебенцето“ е било в предишната версия на помагалото.

Както Teacher.bg вече писа, в края на януари стана ясно, че образователното министерство е спряло провеждането на т.нар. „джендър анкети“ в училищата, които внесоха допълнително напрежение в обществото около дебата за Истанбулската конвенция. Тогава министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви, че учебните заведения са били уведомени да преустановят попълването на въпросниците. Става дума за анкети по проект, който действа от учебната 2013-2014 година. Те са дело на фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“, която провежда конкурси за училище без насилие и стереотипи, определени от пола. 

Източник: monitor.bg