Училища

Кризисен психолог ще работи с децата от градина „Брезичка” в Бургас

Кризисен психолог ще влезе в групата в детска градина „Брезичка”, в която със скрита камера са заснети кадри на грубо отношение към децата. От видеото се вижда как 5-годишни се възпитават с шамари и обиди. За децата ще се грижат нови възпитатели. Една от учителките от кадрите – Милена Иванова, е подала оставка, а другата е в болничен. Оказа се, че тя е има награда от кмета на Бургас за работа с деца със специални потребности.

Родителите на децата, гледали видеото, са в шок. Те признават, че са усетили промени в поведението на децата – проявявали агресия, не искали да ходят на детска градина, започнали да използват нецензурни думи. Твърдят, че са подавали сигнали, но не срещнали разбиране от ръководството на градината.

Директорката на детската градина Веселина Таралова твърди, че не е знаела за проблемите в групата и никога не е чувала крясъци и бой от занималнята на тази група. Същото казват и другите възпитателки от градината. В община Бургас пък не са постъпвали сигнали срещу градината, каза зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Според психолога Маргарита Бакрачева причината за тези инциденти е фактът, че се подценява ролята на психолога в детските градини. Ако детето се връща притеснено от детската градина, родителят няма как да не види промените в поведението – мълчание, проблеми със съня и храненето, агресия, каза психологът.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева вижда проблем в липсата на постоянна програма за обучение на учителите. Тя призова и за повече контрол – местната и централната власт да правят по-често проверки в детските градини.

Източник: btvnovinite.bg