Ученици

Фалшива новина за грипна ваканция блокира сайта на община Пловдив

Фалшива новина, че кметът на Пловдив Иван Тотев е подписал заповед, с която обявява от понеделник грипна ваканция във всички училища в града, блокира временно общинския сайт. До лъжеинформацията се стигнало, след като хитреци „взели” миналогодишната новина от сайта, когато наистина бе обявена извънредна ваканция и започнали да го разпространяват из социалните мрежи.

Стотици ученици от Пловдив първоначално се подвели по „новината” и започнали да хвалят градоначалника с думите: „Тотев, златен си!”. Някои дори уведомили родителите си, че ги пускат в грипна ваканция и няма да ходят от понеделник на училище.

Проверка на „Монитор“ обаче показа, че кметът на Пловдив не е издавал заповеди за грипна ваканция и няма как да издаде преди становище на РЗИ. Здравните власти следят ежедневно какъв е броят на болните от остри респираторни заболявания, но до момента той не надвишава 180 на 10 000 души. Заболеваемостта в Пловдив е 121,71 % на 10 000 при средно за страната 118,88 на 10 000. От класните стаи пък трябва да отсъстват над 30% от учениците, за да има основания за обявяването на грипна ваканция. 

Източник: monitor.bg