Институции

Студентите от здравните специалности с намалена държавна издръжка

Държавната издръжка на един студент от специалностите „Медицина“, „Стоматология“ и „Фармация“ се намалява. Коефициентът за определянето й се намалява от 9,4 на 8,5 е записано в проект на Постановлението на Министерския съвет, с което се определят нормативите за издръжка на обучението за един студент по професионални направления. В същото време в проекта се залага увеличение на коефициентите за други специалности.

При сегашните коефициенти се формират излишъци на средства при финансирането на определени професионални направления като „Медицина“, „Стоматология“ и „Фармация“ и съществени дефицити на средства в определени области на висшето образование – педагогически, хуманитарни, технически и изкуства, се посочва в мотивите за проекта на образователния министър Красимир Вълчев.

В тях е разписано още, че сегашните нормативи за професионални направления „Медицина“, „Стоматология“ и „Фармация“ не изразяват себестойността на образователния процес на обучаващите се, а я надвишават значително. Натрупването на огромни финансови ресурси само в една от областите на висше образование е показател за нецелесъобразно и неефективно разпределение на средства, което води до явен дисбаланс в системата, се посочва в мотивите. Отбеляза се и че тези държавни висши училища събират значителни такси за обучение, особено за платеното си обучение, което предоставят, както и че намаляването на нормативите за обучение по трите специалности в никакъв случай няма да доведе до липса на средства в нито един аспект на тяхната дейност.

Сред мотивите е уеднаквяване на образователната инфраструктура в страната с европейската практика по отношение на държавното финансиране. Цитира се и изследване на Националния център за информация и документация на тема „Модели на публично финансиране на висшето образование. Нова програма на Европейския съюз за развитие на висшето образование“ за финансирането на висшето образование в редица европейски държави. „Видно от него е голямата диференциация на финансиране, най-вече на база постигнати резултати в областта и стимулиране на иновациите. Различните области на висше образование също биват финансиране с различни коефициенти и тежести, като отношението между най- силно финансираните професионални направления и най-слабо финансираните е не по- голямо от 5 към 1″, пише в мотивите, като се отбелязва, че при сега действащите разпоредби на постановлението се наблюдава наличие на почти двойно по-големи диспропорции между отделните професионални направления, тъй като за професионални направления „Медицина“, Стоматология“ и „Фармация“ диференцираният норматив е в размер 9,40, докато при „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Туризъм“ е 1,00.

Източник: cross.bg