Институции

ВМРО иска матури по български навсякъде в ЕС

ВМРО искат българският език да стане матуритетен във всички страни-членки на ЕС и държавите с българско малцинство. От партията изтъкват, че проведените разговори на премиера Бойко Борисов във Великобритания са началото на подобни действия. От ВМРО – БНД положили усилия темата за българския език да бъде сред дискутираните от премира в Обединеното кралство.

Националистите са категорични, че такива стъпки трябва да се предприемат и по отношение на държавите в целия Европейски съюз и навсякъде, където има българско малцинство и ясно изразени български общности. От ВМРО смятат, че е важно българският език да е матуритетен в държавите – членове на ЕС и в Обединеното кралство, защото това е единствената възможност на нашите сънародници там да запазят своето национално самосъзнание.

Те изтъкват, че българските неделни училища в държавите-членове на ЕС са стотици и обучават десетки хиляди българчета. Патриотите смятат, че това ще даде възможност на много хора и да се върнат в България, записвайки висше образование тук.

Образованието не подлежи на европейски регулации, съгласно договорите и общностното право. В този контекст зачитането на българският език за матури в ЕС е въпрос на двустранни споразумения. От ВМРО привлекли вниманието на европейските общества чрез петиции. С това обаче изчерпали този инструмент. Те призовават към двустранна дипломация. Патриотите изтъкват, че българите в Обединеното кралство са около сто хиляди, което превръща въпроса в особено чувствителен.

Обсъдени са важните за Обединеното кралство въпроси в преговорите между ЕС и Обединеното кралство по повод на напускането на ЕС, по които биха търсили подкрепа от нас преди, по време и след българското председателство на ЕС, обясняват от ВМРО. От това дошли исканията им във Великобритания да се задвижат необходимите процедури, които да позволят на българите там да държат законна и призната матура на български език.

В нашата образователна система се държи матура на английски език, така че от тази гледна точка трудности няма.

Борисов поставил въпроса по време на срещата си с Тереза Мей. Следваща стъпка е министерство на образоването, чрез министерство на външните работи да придвижи съответната процедура. Според патриотите постигането на такова двустранно споразумение ще е голям пробив, който ще дава своите плодове в българския национален интерес за поколения напред.

Източник: news.bg