Ученици

Столичната община започва ново райониране на първокласниците

Столичната община започва ново райониране на първокласниците. То вече няма да е базирано само на териториален принцип, а ще взима предвид и гъстотата на населението.

Столичното 51-во училище се превърна в една от най-горещите теми през лятото – голям брой от децата от квартала не можеха да влязат. През тази учебна година са приети едва една четвърт от първокласниците, които са кандидатствали. Новата система за прием на общината предвижда принцип на уседналост. Първокласничката Елен влезе на косъм в 51-во училище, въпреки че живеят на няколко метра.

Най-много точки ще получават децата, които живеят в района на училището над 3 години, независимо дали по постоянен или настоящ адрес. Ако кандидатите са повече от местата, с предимство ще се приемат деца с увреждания, сираците, с братя или сестри в същото училище, деца от подготвителната група.

Потърпевши вероятно ще са новодомците. Асен Александров, директор на 51-во училище коментира, че се получава ситуация, в която хората си купуват дом в хубав квартал за много пари и се оказва, че никъде не може да запише детето си и трябва да го направи в съседен квартал.

От общината уверяват, че сценарият няма да се сбъдне. Предвиждат да разширят училищната база и да изградят нова. Според родители проблемът ще се реши, едва когато държавата се справи с фиктивните адресни регистрации изобщо.

Източник: btvnovinite.bg