ИПИ: През последните две години броят на отпадналите от училище ученици расте

Публикувана на: 29.11.2017
Кoментари:0

Анализът на Института за пазарна икономика показва, че през последните две години делът на отпадналите от училище ученици нараства, като основната причина за това е семейната среда. Делът на населението с ниско образование в дадена област е по-важен фактор дори от етноса, отбелязва Зорница Славова. Това са част от изводите на тазгодишното издание "Регионални профили: Показатели за развитие" на ИПИ.

Друг проблем е средният успех от матурата по български език и литература, който намалява леко. "Това по-скоро говори за контрол на качеството и липса на подобрение, отколкото за влошаване", коментира Славова. В области като Кърджали и Ямбол делът на слаби оценки е огромен - над 20%, докато в столицата числото е едва 2%. Тази десетократна разлика показва, че различията между областите не се изчистват с предприетите през последните години политики, считат експертите на ИПИ.

Един от добрите примери за видимо подобряване на училищното образование е област Смолян. До 2011 и 2012 г. средният успех от матурите в региона се движи под и около средния за страната. Но регионалният инспекторат предприема една по-различна крачка - хората създават общност от родители, директори, всички в настоятелствата и самия инспекторат. Тази общност започва да провежда редовни работни срещи и да анализира представянето на учениците, след което дава насоки на всяко училище. През 2017 г. Смолян измества София от челното място като областта с най-добро представяне на зрелостните изпити. Славова отбелязва, че има пряка връзка между образованието и притока на инвестиции към даден регион.

Източник: capital.bg


Коментари 0

Влез за да коментираш

Коментари във Facebook