Институции

1860 лева ще бъде средната учителска заплата през 2021 г.

При стабилно управление и пълен 4-годишен мандат на правителството заплатите на учителите в България ще продължат да растат и ще достигнат обещаното двойно увеличение. Това увери по телевизия „Европа“ днес министърът на образованието Красимир Вълчев.

„В началото на тази година средната заплата беше 930, при двойно увеличение трябва да стане 1860, брутната заплата. Основната ще бъде по-малко, а минималната още по-малко. Тя беше в началото на годината 660, сега е 760 – това е заплатата, при която постъпва един млад учител. При двойно увеличение трябва да стане 1320, но тук механично го казвам. Това са въпроси, които ще преговаряме със социалните партньори във формата отраслово тристранно сътрудничество“, заяви образователният министър.

От септември заплатите на учителите бяха увеличени с 15% и средната вече достигна 1080 лева. През 2018-а година ще има ново повишение средно с 15 на сто, като в проектобюджета са предвидени допълнителни 330 милиона лева за възнаграждения на преподавателите.

Увеличението на заплатите на учителите е и една от мерките за мотивиране на високообразовани млади хора да станат учители, особено в по-малките населени места, които не са толкова атрактивни като условия за живот. Друга важна задача е да се върне престижа на професионалното образование, защото в следващите години хора, завършили този тип училища може да взимат по-добри заплати от висшистите, прогнозира Вълчев. Преди дни правителството отпусна 3 милиона лева допълнително за професионалните паралелки в училищата, но това е само началото на една сериозна кампания в обществото.

Красимир Вълчев каза още: „Предвиждаме също така и допълнителни стипендии. Ние направихме една крачка, диференцирахме средствата за стипендии, дадохме повече средства за стипендии на професионалните училища. В бъдеще ще дадем повече средства за стипендии точно в тези паралелки, но най-важното е да променим нагласите. Заедно с работодателите, това беше тема на разговорите в последните срещи, в последните дискусии. Трябва да кажем на родители и децата, че си заслужава да се включат в професионално образование, дори след това те да имат намерението да се включат в системата на висшето образование.“

Сериозните мерки, които планира образователното министерство за професионалните паралелки са опит да се реши проблемът с липсата на кадри на пазара на труда, който ще се задълбочава все повече в следващите години. Що се отнася до висшето образование, Вълчев се обяви за промени. Той подчерта, че прекаленото разрастване за университетите у нас и като брой, и като специалности е довело до намаляване на качеството на подготовката. Затова от министерството увеличават финансирането на специалностите, от които има най-голяма нужда икономиката като инженерните. Проблем е и, че през последните години броят на свободните места изпреварва броят на кандидат – студентите. През 2017 – а година завършилите средно образование са били около 45000, а свободните места във висшите училища – 55 000, тоест с 10 000 повече.

Източник: standartnews.com