Каролев: Само с милиони образованието няма да цъфне

Публикувана на: 02.11.2017
Кoментари:1

 Снимка: БГНЕС

Работодателите са вдигнали ръце от образователната система и правят такава паралелна. Образованието няма да цъфне само с милиони.Това коментира на фейсбук страницата си Владимир Каролев.

"Правителството дава още не знам колко си стотин милиона за образование. Чудо - празник! Само че хората, които би трябвало да оценят дали резултатът от това ще е положителен, не изглеждат особено ентусиазирани. Де факто из целия икономически спектър, частният сектор строи частни училища. В ИТ индустрията се започна със СофтУни, вече и Империа имат училище. Автомобилният клъстър също е вдигнал ръце, ще прави обучителен център (технически факултети бол, ама студентите не могат да сглобят и тостер, къде ти автомобил).

В рудодобива отдавна са се отчаяли - всички големи рудодобивни компании си отглеждат кадри в специални собствени магистърски програми, а Дънди Прелъс Металс са си създали дори и частна гимназия в Челопеч. В енергетиката положението е същото - ЧЕЗ наливат пари в професионално образование като луди. Софийска вода изпращат кадри на другия край на света да се обучават, защото тук няма програма, която да комбинира биология и инженерни науки (каквото е нужното за работа в модерните пречиствателни станции).

Финансовият сектор спонсорира финансово образование в училищата, като засега най-активни са фирмите за т.н. бързи необезпечени кредити и застрахователите, които изливат вероятно милиони годишно в най-различни образователни инициативи.

Изобщо, където и да погледнете в икономиката, работодателите са вдигнали ръце от образователната система и си правят своя паралелна - много по-ефективна и за много по-малко пари.

Но държавата не ще да види и чуе техния добър пример, който доказано работи и е уверена, че като налее още няколко-стотин-милиона, всичко ще цъфне. Ама, друг път", написа Каролев.

Източник: frognews.bg


Коментари 1

Влез за да коментираш
17.11.2017 Y4itel365

Каролев, колко от тези мрънкачи отделиха пари за образованието, за да вземат ученици на стаж при тях? Да ти разкажа ли, какво се случва, когато започна да търся фирми за стаж на учениците? Голям експерт стана и ти. Аман вече, само разбирачи. Всеки да си гледа работата, пък може и да се оправят нещата. Но не, българите се бъркат в чуждите работи и разбират от всички.

Коментари във Facebook