Мнения

Красимир Вълчев: Много деца не знаят български

„Много деца, завършили училище, не знаят български. Причината за това е, че не са обхванати от системата за предучилищното образование, детската градина също е тази, която трябва да ги научи първо на български и след това постоянното посещаване на училище ”, каза пред Нова телевизия днес министърът на образованието Красимир Вълчев.

Министърът е на мнение, че правителството трябва да направи така, че да вкара децата в училище. „Не е задължително родителите да бъдат наказвани със затвор, ако децата им не ходят на училище”, каза Вълчев. „Все по-малък е дела на децата, които не посещават училище поради социални причини. Основната причина е културната – нежелание да се посещава училище”, заяви образователният министър. „Трябва да има и моров и тояга“, категоричен е Красимир Вълчев.

Във връзка с черно-белите учебници, министърът каза, че такива винаги е имало, особено в по-горните класове и ще има. Той напомни, че учебниците се избират от учителите. Според него основният проблем е бил в репликата за по-притеснените ученици. Вълчев все пак поясни, че по-голяма част от учениците ксерокопират учебниците и имат черно – бели учебници и то с доста лошо качество.

Красимир Вълчев сподели, че помни все още първия си учебен ден. Той е прекрачил за първи път прага на училището в град Гълъбово, а търпелива и мила е била класната му в първи клас. Министърът помни и първата си двойка. Тя е била по биология.

Източник: nova.bg