Институции

Право ще се учи и задочно още една година

И през следващата учебна година право ще се учи задочно независимо от приетата от служебното правителство през април наредба, според която специалността следва да се изучава само в редовна форма.

Министерският съвет одобри предложението на министрите на правосъдието и на образованието до учебната 2018/2019 г. да действа старата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация „юрист“.

Причината е в установеното в средата на юни противоречие между наредбата и утвърдения от служебното правителство на Огнян Герджиков прием на студенти по специалността. С одобрения през април брой на студенти и докторанти, които ще се обучават през учебната 2017/2018 г., е утвърден и прием на студенти по право в задочна форма в няколко висши училища. Същевременно новата наредба не предвижда възможност за обучение в задочна форма.

Затова процедурата по приема и процесът на обучението на приетите тази година студенти ще се осъществят по вече отменената наредба. Така се дава достатъчно време на висшите училища да се подготвят и да променят там, където е необходимо, учебните си програми в съответствие с новоприетите нормативни актове.

Източник: dnevnik.bg