Институции

И детските градини стават средищни и защитени

За първи път ще има възможност детски градини да бъдат средищни и защитени. Това предвиждат проекти на постановления на Министерски съвет за определяне на критерии за включване в списъците на средищните и на защитените детски градини и училища. Една детска градина се обявява за защитена, ако при нейното закриване, най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст ще трябва да пътуват на 14 и повече километра извън населеното място, в което живеят. Другият случай, в който тя става защитена, е, ако поне на пет деца се налага да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или училище, което организира предучилищно обучение. Защитените детски градини ще получават допълнително финансиране от 21 000 лева за градина в планински район и 19 000 лева за останалите.

Критериите за обявяване на защитено училище са различни за различните степени на образование. Училище, което обучава от първи до седми клас, става защитено в случай, че ако бъде закрито или преобразувано, поне 10 деца ще трябва да пътуват на 20 и повече километра до най-близкото училище. От осми до десети клас училището влиза в списъка, ако най-малко 15 ученици ще пътуват на повече от 30 километра. Допълнителната субсидия за тези училища е 32 000 лева за планински район и 29 000 лева за останалите.

Най-малко четири деца в задължителна предучилищна възраст от друго населено място трябва да се обучават в детска градина, за да бъде тя обявена за средищна. Условието е в селищата, откъдето са децата, да няма градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование. Също така градината трябва да е на най-малко разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Условието се въвежда, защото в планинските райони често пъти по-краткият път е без асфалт, а в интерес на децата е да пътуват при безопасни условия до градината или училището.
Най-малко 10 пътуващи ученици в задължителна училищна възраст от други населени места трябва да има в училище, което кандидатства за статут на средищно.

Списъците на средищните и защитени детски градини и училища се актуализират ежегодно по предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят до 10 септември в Министерството на образованието и науката. За пътуващите деца и ученици се осигурява безплатен транспорт, като задължително се определят придружители на децата и на учениците от 1-4 клас по време на пътуването до средищното училище или до средищната детска градина. Предложенията за защитени училища и детски градини пък трябва да съдържат мотиви за необходимостта от включването им в списъка и данни за броя на децата. Необходимо е и да бъде посочена информация дали училището или градината съответстват на критериите, описани в постановлението.В момента в страната има 765 средищни и 142 защитени училища.

Източник: МОН