Институции

Национални програми ще осигуряват повече пари за образование

Министерството на образованието и науката предлага две нови национални програми за допълнително финансиране на предучилищното и училищното образование. Те ще бъдат предложени на Министерския съвет след обществено обсъждане заедно с още девет програми. Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пред журналисти в МОН, съобщиха от министерството.

За първи път има проект на национална програма за предучилищна подготовка. По „Развитие на системата на предучилищното образование“ ще се работи за гарантиране на равен старт за децата преди постъпване в училище чрез осигуряване на дидактични материали и насърчаване на родителите да участват в заниманията. Предвижда се в програмата да се включат 1600 деца и 1600 родители. Бюджетът за първата година е 400 000 лева. Очаква се да се включат 130 детски градини и училища с подготвителни групи.

Нова е и програмата „Обучение за ИТ кариера“. Тя тръгва с бюджет от 270 000 лева. Програмата е насочена към професионалните гимназии и профилираните гимназии с паралелки за професионална подготовка, които дават квалификация „Приложен програмист“. До момента 19 училища са обявили желание да обучават приложни програмисти, очакват се още заявки. Разширява се и обхватът на национална програма „Без свободен час“. В нея ще бъдат включени и детски градини, а не само училища, както е досега. Програмата, по която се плаща на заместници при отсъствие на учител и възпитател, е с бюджет 2 500 000 лева. Тук увеличението в сравнение с миналата година е с половин милион лева. Предвижда се осигуряване на не по-малко от 30 000 заместващи педагогически специалисти. Ще продължи и финансирането по деветте национални програми, действали предишната година. Сред тях са „Квалификация” (позната досега като „Развитие на педагогическите специалисти”), „Роден език и култура зад граница” и „Система за национално стандартизирано външно оценяване”.

Шест милиона лева повече са предвидени по програма „Оптимизация на училищната мрежа“. Те са за обезщетения на учители и персонал, пенсионирани и съкратени при закриване и обединяване на училища. Предвиденият за това бюджет е 30 717 000 лева. Общият бюджет на програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“ е 10 230 000 лева. Те са с 3 милиона лева повече отколкото през 2016 г. Парите ще се използват за осигуряване на съвременни информационни и комуникационни технологии и внедряване на иновативни методи на обучение в общо 700 училища и детски градини. В поне 100 училища ще се осигури интернет връзка и достъп до облачни образователни услуги. 1 500 000 лева ще бъдат дадени по двата модула на програма „Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище”. Това включва изграждане на рампи и платформи за хора с увреждания, подходящи санитарни помещения, както и разширяване на видеонаблюдението.

По програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” са заложени 4 700 000 лева. 2 400 000 лева от тях са за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки чрез оборудване на лаборатории, 1 500 000 лева – за модернизиране на професионалното образование и 800 000 лева – за осигуряване на целодневно обучение на учениците. За „Ученически олимпиади и състезания” има бюджет от близо 3 млн. лева, който също е увеличен в сравнение с миналата година. Предвижда се 1 500 000 лева да се инвестират в обучение на талантливи ученици, които да участват в олимпиади. 1 483 000 лева е бюджетът за провеждане на национални и международни олимпиади и състезания.

По общо 11-те национални програми на МОН през 2017 година се предвижда дофинансиране на предучилищното и училищното образование с 59 500 000 лева. През 2016 година сумата е била 50 394 000 лева. Програмите се одобряват от МС. Средствата се осигуряват от бюджета на МОН.

Източник: actualno.com