Учители

Възстановяват частично пътните разходи на учителите

Разходите за транспорт вече ще бъдат плащани на всички учители, които пътуват за населени места с под 30 000 жители. Промяната е факт, след като от началото на годината, пътни се полагаха само на тези преподаватели, които работеха в градове и села с под 5 000 души население.

Дискриминацията принуди учители от Бургас, които работеха в училището в Средец, да заплашат с подаване на оставки, ако не бъде променена наредбата, според която пътни разходи се полагат само на преподаватели, които работят в малки населени места. А тълкуванието за „малки населени места“ бе такива с под 5 000 жители.

Синдикатът на българските учители многократно алармира за проблема, но това е частична промяна, коментира председателят на структурата в Бургас Константин Янков. „Това, което успяхме да постигнем е, че се промени критерият за малко населено място. От 5 000 души стана 30 000. Което означава, че всички работещи в областните градове ще продължат да бъдат дискриминирани и няма да могат да получават средства по програмата, които са предвидени за пътуващите. Това е по-малкото зло, но генералното решение на въпроса трябва да стане след промяна на закона в частта пътуващи учители, без да се слага терминът „малко населено място“, уточни Янков. Трябва да има функциониращ парламент, за да се промени изцяло законът и да се спре с дискриминацията, добави Константин Янков.

Вариантът сега са училищата, които имат финансова възможност, да плащат пътните на своите преподаватели, които идват от други населени места в областните градове. Но не всички учебни заведения могат да си го позволят, а това ще е за сметка на останалите учители, посочва синдикалистът. Потърпевши за страната са около 2 000 души.

Парите за пътни разходи на учителите, на които бяха орязани в началото на годината, ще им бъдат възстановени със задна дата, добави Янков.

Източник: offnews.bg