Мнения

Увеличават коефициентите за приоритетни професионални направления

Увеличават се коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%, като най-голямото увеличение е за математика, информатика и компютърни науки, биологически, химически и физически науки, науки за земята, електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, архитектура, строителство и геодезия, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, химични технологии, биотехнологии, хранителни технологии, горско стопанство, общо инженерство, материали и материалознание.

Увеличават се и коефициентите за педагогическите професионални направления, както и растениевъдство, растителна защита и животновъдство. Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година.

Намалява се коефициентът за професионално направление национална сигурност за първи курс от 7,81 на 2,80 през настоящата учебна година, с изключение на провежданото му обучение от военните академии, висшите военни училища и Академията на МВР, за които коефициентът остава непроменен. Намаляват се коефициентите и за професионалните направления медицина, стоматология и фармация.

С настоящите промени се прецизират отделни елементи и се усъвършенства механизма за диференцирано финансиране в зависимост от комплексна оценка за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда.

Източник: МОН