Кога трябва да се пенсионират учителите?

Публикувана на: 11.01.2017
Кoментари:1

 Снимка: Педагози БГ

Един от начините учителската професия да стане по-атрактивно е по-ранното пенсиониране. Това поне смятат представители на гилдията, които коментират темата и търсят форми и начини да привлекат млади хора към професията.

„Някой въобще задава ли си въпроса, на колко години се пенсионира един учител!?”, питат преподаватели във форума на teacher.bg.

По този начин, ако се помисли за по-ранно пенсиониране на учители, това до известна степен поне, може да окаже благоприятно влияние на атрактивността на професията. Тя и без това  една от най-рисковите, екстремните и стресовите. По този начин хората ще излизат от активната дейност, както се казва, преди да са получили трайни деформации, от друга стра пък, повече млади хора ще могат да започват професионалната си кариера имено като учители, първо защото професията ще е по-атрактивна и второ, защото ще има повече свободни работни места за тях, смятат експерти.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg


Коментари 1

Влез за да коментираш
11.01.2017 surf

Най-после глътка свеж въздух-идея. Втора категория труд е разковничето, защото явно в България учителите НЯМА да ги направят "държавни служители", както в ЕС, т.е. същия резултат - пенсиониране на 58 години/целта е да се спестят пари/. След 30 години в системата джоба ми е "деформиран", което със сигурност ще деформира бъдещата ми пенсия, а за да не получа "трайна деформация" и на съзнанието, стигнах до извода, че трябва да напусна системата. Очаквам разумно предложение, законово и работещо от управляващите. До лятото! Ако ли не свободните работни места за учители в Пловдив стават с едно повече:)

Коментари във Facebook