Институции

Отново на училище с Националния център за безопасен Интернет

По случай откриването на новата учебна година Националният център за безопасен Интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“, подготви заедно с европейската мрежа от центрове INSAFE подарък за всички учители, които искат да насърчат позитивното и отговорно онлайн поведение на своите възпитаници.

Подаръкът включва:

План за урок по безопасен Интернет. В рамките на два учебни часа децата ще подготвят информационна брошура за безопасността в Интернет, която да е насочена към необичайна публика – техните родители. Дейностите, които са включени в урока, са изработване и дизайн на брошурата, създаване на съдържание, както и избор на ключови послания. За да изпълнят успешно задачата, децата трябва да помислят сериозно за рисковете и предизвикателствата на дигиталния свят, както и за ефективните мерки за безопасност. Така ще подобрят уменията си и ще повишат дигиталната си компетентност.
План за урока можете да свалите от тук

Новостите във Фейсбук. Все повече деца и младежи използват социалните мрежи. Фейсбук, най-популярната от тях, през последния месец промени настройките за поверителност на информацията в профилите, като осигури на потребителите повече контрол и по-лесно управление.
Кратко представяне на новостите във Фейсбук вижте тук

Игрите в класната стая. От 27 септември INSAFE стартира онлайн обучение на английски език за учители, които искат да разберат повече за приложението на електронните игри в класната стая.
Регистрирайте се за обучението тук.

Презентации за онлайн безопасност. Предлагаме Ви две презентации за ползване от учителите и една, която учителите да могат да представят пред класа. Те съдържат преглед на предизвикателствата, но и възможностите, откриващи се пред децата в дигиталния свят.
Презентация „Онлайн безопасност“ за учители и родители можете да изтеглите от тук
Презентация „Плашещите послания и децата“ за учители и родители можете да изтеглите от тук
Презентация за провокиране на дискусия с ученици можете да изтеглите от тук

Видеоматериали. На канала на Националния център за безопасен Интернет в YouTube има видеоклипове на български език за онлайн рисковете за деца, които могат да се ползват за работа с учениците.
Към канала в YouTube

Плакати. Предлагаме Ви два плаката – на Националния център за безопасен Интернет и на Българската линия за онлайн безопасност към него (БЛОБ), които са във формат .pdf и са готови за отпечатване.
Плакат на Националния център за безопасен Интернет
Плакат на БЛОБ

Международен ден за безопасен Интернет. Международното събитие ще се отбележи за девети път на 7 февруари 2012 г. под мотото „Мост между поколенията – да открием дигиталния свят заедно и… безопасно!”. Регистрирайте се за участие на сайта на Деня за безопасен Интернет: http://www.saferinternetday.org/web/guest/school-registration. Представител на Националния център за безопасен Интернет (link) ще се свърже с вас, за да ви помогне да организирате и разгласите вашето събитие. Всички регистрирани училища ще получат промоционални материали и допълнителни обучителни ресурси.
Брошура с информация за Деня за безопасен Интернет можете да свалите от тук.
Повече информация за регистрацията за включване в Деня за безопасен Интернет