МОМН внесе яснота около безплатния интернет за учителите

Публикувана на: 31.05.2010
Кoментари:9

Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, по която се финансира проекта на МОМН „ИКТ в образованието”, е отхвърлил продължаване до края на годината финансирането безплатния интернет на учителите, съобщава Орлин Кузов - директор ИКТ в МОМН, в писмо до учителите. Съществуват обаче, реални възможности това финансиране да бъде възстановено от началото на следващата година, когато бъде одобрена втора фаза на проекта „ИКТ в образованието”, се съобщава още в писмото.

 

Изпреварващото стартиране втората фаза на проекта „ИКТ в образованието” не е било възможно поради ред причини от административен характер.

 

Основната теза на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за отказа е, че интернет достъпът на учителите е само съпътстващ разход и засега не съществуват явни доказателства, че учителите ползват интернет за обучение и развивате капацитета и потенциала си и фактът, че повечето учители го декларират в анкетите си не се приема като такова доказателство.

 

В  писмото г-н Кузов казва, че принципно не споделя тезата, защото, според него, дори самото ползване на интернет води до постоянно технологично „доограмотяване”, което се отразява върху професионалните способности и развитие на учителите. „Аз определено смятам, че този проект разви всички ни и да отрека Интернет като ключово средство за развитие е като да отрека писмеността като начин хората да станат по-знаещи и можещи”, заявява в писмото си г-н Кузов.

 

 „Сигурно пропускам нещо, но засега мисля, че ви казах важните неща, които, макар и обезкуражаващи, поне дават яснота към какво се стремим и какво можете да очаквате, а всеки учител или доставчик може сам да прецени как и дали да продължи да бъде част от проекта”, са част заключителните думи в писмото на г-н Кузов до учителската общност.Коментари 9

Влез за да коментираш
02.07.2010 macata

МОГА ЛИ ДА СЕ РЕГИСТРИРАМ КЪМ БЕЗПЛАТНИЯ ИНТЕРНЕТ.

13.06.2010 t.kartuleva

Уважаема колежке Алексиева,

Далече съм от намерението да споря с Вас. Искам да напиша един мой възглед, относно това, че в образованието нищо няма да се промени.

Що се отнася да министри, експерти и други отговорни фактори, съгласна съм, че те нищо няма да променят. Те са толкова далече от хаоса, който е в образованието, че въобще нямат ясно виждане по никой от проблемите. Ние обаче сме в този "казан" и се печем на бавен огън. Млади учители няма, тези на 25 години на пръсти се броят, до 35 години са почти на изчезване. Щом на мен, която съм над 50 години и съм учител, защото това е моето призвание, вече ми иде да напусна, не знам какво още очаква нашето образование. Да, ако имах друга алтернатива не бих стояла миг в училище, мисля, че доста колеги споделят мнението ми. Та може да дойде деня, когато не министерството да направи промени, а самите ние, тогава ще ги питам какво ще правят, за да намерят идеалисти като нас, да работят за едната социална помощ и да са с толкова нисък обществен статут.

Всъщност не е далече денят, ние скоро ще се пенсионираме, повечето сме на тази възраст, тогава ще внасят учители. Може би от Китай?!

Що се отнася до ползването на интернет, вече съм коментирала по-горе.

11.06.2010 toni3103

Писмото на г-н Кузов нищо не казва, а е нов начин на изказ и отказ на новите властимащи. Комитети и т.н. сме преживяли всякакви, които вземат решения без да имат и понятие от образование, да не казвам и от компютри. Много хора в последно време, работят това от което изобщо си нямат представа и получават заплати за нищо неправене и нищо незнаене. Това е големият парадокс в момента в държавата. Това е големият проблем на положението в държавата. Опитват се учителите да са в крак с новото, чрез една добра програма, но поставени до стената без нищо и без средства, те съответно се връщат на ниво нула. Някой има интерес да се случват такива неща в Образованието и то никога не е било приоритет на нито едно правителство до сега. Учителят тъкмо вдигне глава и бива захлупен с някое решение дошло от миналото. Няма да се промени нищо в държавата по този начин.

02.06.2010 vania66

Поредна обида към българския учител!

01.06.2010 dmantarova

 Нима не е вид повишаване квалификацията на учителите участието ни в курсове в интернет в Teacher.bg? Нима не е вид обучение курсът по английски в "Кабината"? Нима не повишаваме нашите умения и компетенции при участие в различни международни проекти или обучението ни в други обучителни сайтове като http://www.livemocha.com/ , http://esl.about.com/bio/Kenneth-Beare-2205.htm , http://www.merlot.org/merlot/index.htm , http://www.rhodec.org/welcome.php  и още много други?

01.06.2010 milenkova

Не съм използвала безплатния интернет за учители, по простата причина, че един интернет доставчик е спонсор на сайта, който съм направила и ми доставя безплатен интернет. Но знам, че този проект беше изключително полезен за много учители. Иронията е, че от ЦРЧР направиха конкурс (вече с обявени резултати) за училищен сайт. Масовото участие в него едва ли щеше да е факт, ако го нямаше учителския безплатен интернет. Така че, доводът им е просто измъкване... 

01.06.2010 dani.tg

По-добре да се бяха оправдали с кризата, отколкото да ми казват ТЕ за какво съм ползвала интернета си.....

31.05.2010 t.kartuleva

Дълбоко се съмнявам в причината, поради която няма да се продължи безплатния интернет. Мисля, че г-н Кузов направи необходимото, но то едва ли вълнува хората от които зависи да се удължи тази придобивка. Много лесно е да говорим за перспективите до 2020г, да искаме квалифицирани и можещи учители, които да работят с учениците по различни европейски проекти. Трудно е обаче да създадем условия. Не говоря празни думи, лично аз работя по няколко проекта, комуникацията в интернет ми е необходима, дори наложителна и ще си плащам, за да имам възможност да работя. Иначе големи фрази чуваме ежедневно и от всякъде. Наслушахме се!  Дборе, че има и идеалисти като нас.

31.05.2010 klarita

Za men Neta e bil vinagi sredstvo za poznanie,novosti i udobstvo.Dali g-n Kusov 6te pi6e dalgi fermani s obiasnenia i opravdania,tova ne e ot zna4enie,Pri vsi4ki obstoiatelstva 6te si pla6tam .za da prisastva HET v jivota mi.Vajnoto e,4e otnovo sme li6eni ot edna zaslujena pridobivka.Li4no az polzvax Neta za podgotovka na urotsi,prezentatsii .filmi i dr. ne6ta.V slu4aia sa nujni deistvia za da se za6titi proekta.S uvajenie.

Коментари във Facebook